Başa Dön
Whatsapp

Çevremiz

Çıralı

Antalya Kemer'e bağli ÇIRALI beldesi, "Güneşi, denizi ve doğa güzelliklerinin" yanı sıra tarihi zenginlikleriyle insanlarin ilgisini çekmektedir. Güney ucunda Olympos antik kenti, kuzey batisinda Yanartas (Chimera) bulunmaktadır.

Akdeniz' in en temiz yerlerinden birisi olan Çıralı sahili 3,2 km uzunlığundadır.Genişliği ise 50-100 metre arasında değişmektedir. Kumsal denizden itibaren yumusak bir egimle yükselmektedir. Her iki ucunda kayaliklarla sinirlanmistir. Genel olarak ince taneli yüksek kaliteli kum yapisina sahiptir. Güney ucunda antik Olimpos kentinin içinden geçerek gelen dere denize denizle birleşir.

Denizi çok temiz olan Çirali' da rahatlikla denizin keyfini çikarabilir ve güneşlenebilirsiniz. Yapilasmanin çok az olmasi, yöreye ayri bir güzellik katar. En yüksek binasi 3 katlidir.

Çevremizdeki bazı tarihi ve turistlik mekanlar:

Olympos, Yanartaş(Khimaira), Ulupınar, Adrasan, Phaselis





Olympos

Antalyanın batısında yer alan Olympos Kemer ile Adrasan arasında yer almaktadır.Antalyadan Kumluca yönüne doğru giderken Phaselis'i geçtikten sonra Olympos'a giden tabelayı görürsünüz. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, M.Ö. 168-78 yıllarında basılan Likya Konfederasyon sikkelerinde adı geçmekte olan bir liman kentidir. İ.S. XV.yüzyıla kadar varlığını korumuştur. Ünlü Bellerophontes efsanesi burada geçmiştir.

Antik kent eşsiz güzellikteki bir vadinin iki yakasındadır.Kent kuzeyi ve güneyi dik dağlarla çevrili bir yerleşim yeridir.Antik Likya'nın en önemli liman kentlerinden olan Olympos, tarih boyunca mitolojiye konu olmuştur. İki vadiyi birbirinden ayıran Omurga Dağı geçit vermediğinden kent çıkmaz bir sokak görünümündedir.Vadiler arasında bulunan geçit ilk çağlarda doğal bir kaya deliği vasıtasıyla sağlanmaktaydı.Olympos'da adını zaten bu kaya deliğinden almıştır.Fakat son yıllarda denizin kıyıdan uzaklaşmasıyla beraber bu deliğin artık işlevselliğini yitirip içi kum ve çakıl ile dolmuştur. Su kanalları, surlar, lahit mezarlar gibi kente aity pek çok kalıntı görülebilir.





Yanartaş

Bir Likya kenti olan Khimaira'da, antikçağlardan bu yana hiç sönmeden yanan ateş, bir doğal gaz kaynağının çatlaklardan yeryüzüne çıkmasıyla oluşuyor.

Eskiden daha güçlü olan ateş, zamanla küçük ama çok sayıda aleve dönüşmüş.

Gündüz saatlerinde belli belirsiz olan alevleri akşam saatlerinde izlemek daha etkileyici olmaktadır.

Ören yeri girişinden yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşten sonra bu yanar taşların olduğu tepeye ulaşılmaktadır.

Özellikle akşamları, ay aşığında doğal ateşi izlemek, yanınızda götüreceğiniz sucuk vb. pişirmek ve içeceklerinizi yudumlamak son derece keyif vericidir.





Ulupınar

Çıralının 11 km kuzeybatısında yer alan ulupınar bölgede bulunan bol miktarda soğuk su kaynakları ve alabalık üretim tesisleri ile bilinmektedir.

Ulupınar adından da anlaşılacağı üzere ulu çınar ağaçları bölgede çokca bulunmaktadır.Bölgeye gelen ziyaretçiler son zamanlarda sayıları bir hayli artan lokantalarda tadına doyum olmayan alabalık ve meyve olarak da Kavunlu dondurma veya İncir tatlısını tercih etmektedirler.

Vadinin içerisinde kendisini gizlemiş olan tek kemerli Osmanlı köprüsü ve yakınında bulunan su değirmeni kalıntıları görülmeye değer tarihi yapılardır.





Adrasan

Adrasan Antalya'nın 90 km güneybatısında 3000 nüfuslu turistik bir yerleşim yeridir.İsmi çavuşköy olarak 1960 yılları başında değiştirilsede yöre halkı hala Adrasan olarak kullanmakta ve adının eski haline dönüşmesi için yasal girişimlerde bulunmuşlardır.Bölge de birçok medeniyet değişik adlar ile nitelendirmişler Adrasanı, büyük Osmanlı Denizcisi Piri Reis'in kaleme aldığı kitabında Adrasan Limanının diğer adının Venedik Limanı olarak da söylenmektedir.

Adrasan ovasında portakal bahçeleri,nar ağaçları,zeytin ağaçları bulunmaktadır.Yerli halkın büyük bir bölümü seracılık ile uğraşmaktadır.Turizm bölgede giderek dahada artmakta olup gelen yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde hizmet verilmektedir.Sayıları gün geçtikçe artan Otel ve pansiyonlar bunun en iyi kanıtıdır.





Phaselis

Antalya - Kumluca karayolunun 57. km.'sinden güneye dönüldüğünde yaklaşık 1 km. sonra Phaselis'e ulaşılır. Kent M.Ö. VII. yüzyılda Rodos'lular tarafından kurulmuştur.

Uzun yıllar Likya'nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini korumuştur. Phaselis'in üç limanı vardır. Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı. Bunlardan en önemlisi güneydekidir.

Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde muhteşem bir cadde vardır. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkanlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Bu yapıların tarihinin M.Ö. I. ve II. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmektedir. Kent merkezi ile 70 m. yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır.